Kolev Stories

Kolev Stories

Egy marketing mestermű

Tomor Anita Sugardaddy kritika

2021. március 11. - A. Kolev

(Az adott mű elemzésének megértéséhez ajánlom figyelmedbe az Útmutató a kritikáimhoz című bejegyzést)

sugar.jpg

Tagadhatatlanul széles a választék a könyvek terén, éppen ezért az egyes szerzők igyekeznek valamilyen módon a saját alkotásaik felé fordítani a figyelmet. Ennek egyik eszköze pedig a marketing, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a mértéktelen reklámozást jelenti. Ugyan marketingre szinte bármit fel lehet használni, azonban egyes szerzők már eleve beleépítenek bizonyos marketing elemeket az alkotásaikba, amelyek így a későbbiekben képesek megkönnyíteni a folyamatot.

Ennek egyik része, hogy általában valami olyan címet adnak a műveiknek, amihez utána könnyen lehet egy olyan borítót készíteni, ami valamilyen összefüggésben van az adott könyv címével vagy annak történetével. De még olyan is elő szokott fordulni, hogy a borító egy konkrét jelenetet ábrázol a könyvből.

Ugyanakkor számít a könyv műfaji besorolása is, mivel a különböző műfajok iránt eltérő mértékű az érdeklődés mind egyéni, mind pedig tömeges szinten. A legnépszerűbb műfajnak jelenleg a romantikus témájú könyvek számítanak. Azon belül is azok, amelyekben van valamennyi erotikus vagy legalábbis valami annak feltüntetett tartalom. Valamint az sem árt, ha az adott könyv valami olyan témával foglalkozik, ami nemcsak hogy érdekes, de akár még megosztó is. Márpedig az úgynevezett sugarkapcsolatok pontosan ilyenek.

A sugarkapcsolat röviden annyit jelent, hogy a felek nyíltan felvállalják, hogy ők csakis azért vannak együtt, mert ezáltal mindketten valamilyen kölcsönös előnyhöz jutnak. Ez pedig a legtöbbször úgy szokott kinézni, hogy fiatal, csinos lányok vannak együtt gazdag, idős férfiakkal valamilyen luxus környezetben. Sokan egyébként ezt a prostitúció egyik formájának tartják és az sem titok, hogy vannak olyan társkereső oldalak, amik kifejezetten az ilyen típusú kapcsolatok kialakulását segítik. Ugyan valahol azokat is meg lehet érteni, akik az ilyesféle kapcsolatok iránt vonzódnak. Viszont azt is el kell ismerni, hogy sok szempontból van valami visszataszító ezekben a kapcsolatokban. Valamint magam sem gondolom, mi több egyenesen elítélem azt, hogy egy ilyen társkereső oldalt egy iskola közelében reklámozzanak, méghozzá egy meglehetősen felháborító szlogennel.

Ezzel pedig el is érkeztünk a Sugardaddy című könyvhöz, amelyet egy magyar szerző Tomor Anita írt. Az írónő egyébként HR-sként dolgozik, tehát valószínűleg tudja, hogy miként keltse fel az emberek érdeklődését. Éppen ezért a Sugardaddy, számomra legalábbis egy afféle marketing mesterműnek számít. Konkrétan a könyvnek szinte az összes eleme úgy van kialakítva, hogy az lehetőleg mindenkinek elnyerje a tetszését. Ez persze sokak számára egy természetes dolognak tűnhet, ám a helyzet az, hogy több olyan szerző is van, akik finoman szólva sem igazán foglalkoznak a közönségükkel.

Amúgy a könyv borítója is meglehetősen ízlésesen lett kialakítva. A témája ellenére nincs rajta semmi nyílt vagy rejtett szexuális utalás. Bár ez valahol attól is függ, hogy ki és mit tekint annak. Csak két elegáns ruhába öltözött arcnélküli személy, egy férfi és egy nő ölelik át egymás. Egyébként valahol a könyvben található egy ehhez hasonló mozzanat is. 

A Sugardaddy történeti felépítése nagyjából a szokásos sablon romantikus vonalat követi. Adott a két főszereplő, akik egy véletlen egybeesés folytán találkoznak valahol, majd egy rövid ideig kerülgetik egymást, végül azután összejönnek. Azonban valamikor nem is maga a konkrét történet miatt válik érdekessé egy alkotás, hanem attól, ahogyan az meg van valósítva. Márpedig a szerző ennél a könyvnél inkább a karaktereire helyezte a hangsúlyt.

Egyfelől adott a női főszereplő Lilly James, aki jogásznak tanul azonban váratlanul megélhetési gondjai lesznek és emiatt kénytelen valamit tenni. Lilly alapvetően egy kompetens női karakter, aki mindamellett, hogy végig következetes döntéseket hoz, van egy önálló személyisége valamint egy jól körülhatárolható értékrendje és bár a megjelenése is vonzónak számít, Lilly mégis inkább a tulajdonságaival és a cselekedeteivel igyekszik érvényesülni minden helyzetben.

Másfelől pedig ott van a férfi főszereplő Logan Hays, aki egy klasszikus gazdag, sármos és ebből kifolyólag túlságosan magabiztos karakter. Nem mellesleg egyébként ő is jogászként tevékenykedik, tehát ilyen téren is van kapcsolat a két főszereplő között. Habár Logan vakmerő stílusa és rámenős módszerei olykor kissé súrolják a szexuális zaklatás szintjét, azonban az egész soha sem megy egy bizonyos határ fölé, valamint a történet is többször jelzi, hogy mikortól válik sokká, amit csinál.

Ugyanakkor szerepet kap még Lilly barátnője és lakótársa Lotti is, aki egy amolyan összekötő karakterként funkcionál a két főszereplő között. Ugyan Lotti megítélését némileg beárnyalja, hogy ő pénzért és egyéb vagyontárgyakért cserébe hajlandó mások rendelkezésére bocsátani magát. Azonban a karakterének van egyfajta következetes értékrendje, amivel valamilyen szinten lehet azonosulni vagy legalábbis megérteni a motivációit.

Emellett feltűnik még néhány másik szereplő is, akik bár kellőképpen kidolgozottak általában csak valamilyen egyszeri funkciót látnak el és onnantól kezdve már a történet sem nagyon foglalkozik velük.

A könyv egyébként E/1-es elbeszélési módban íródott, illetve a szerző bizonyos időközönként váltogatja az egyes szereplők közötti nézőpontot is. Ez pedig ad egyfajta sajátos dinamikát az egész cselekménynek.

Ugyan személy szerint nekem vannak fenntartásaim az E/1-ben megírt történetekkel, mivel sok esetben a szerzők elég öncélúan és különösebb funkció nélkül használják ezt a módszert, illetve valakik csak ezzel a módszerrel tudnak alkotni, ami önmagában véve nem feltétlenül probléma, viszont ez némileg korlátok közé szorítja az alkotót és egyébként magát az alkotást is.

Aki azonban a címe alapján arra számít, hogy ez a könyv bármiféle morális kérdést feszegetni kezd vagy bármilyen módon is bemutatja egy ilyen úgynevezett sugarkapcsolat működését az bizony tévúton jár, mivel mind a könyv címe és mind a témája valójában inkább csak egyfajta marketingfogás. Logan Hays ugyanis egyáltalán nem tekinthető valódi sugardaddynak. Habár a hivatalos definíció szerint a sugardaddy kifejezés nincs konkrét életkorhoz kötve. Ugyanakkor az is igaz, hogy Lilly és Logan között a történet szerint alig néhány év korkülönbség van. Ebből kifolyólag Logan Hays inkább csak egy közönséges gazdag férfinak tekinthető, aki kissé rámenős módon udvarol, semmi több.

Ugyanakkor ahhoz képest, hogy elvileg ez egy erotikus történet meglehetősen mérsékelt mennyiségben és visszafogott módon találhatóak benne ilyen jelenetek. Valamint a könyvben aránylag több termékmegjelenítés is található, ahol szinte minden alkalommal jól ki van hangsúlyozva az adott márka neve. Ugyan ez engem személy szerint nem zavart, bár minden esetre szokatlan volt.

VÉGSZÓ

A Sugardaddy eleve úgy lett megalkotva, hogy lehetőleg mindenkinek elnyerje a tetszését. A címe ugyan egy kissé félrevezető, ám amit cserébe nyújt azt teljes mértékben igényes és szórakoztató módon teszi

 

Amennyiben kíváncsi vagy a további tartalmakra úgy kövesd be a Kolev Stories Facebook oldalát vagy a Youtube csatornáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolevstories.blog.hu/api/trackback/id/tr1716457914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása