Kolev Stories

Kolev Stories

Authortube - az íróvá válás újformája

2019. szeptember 03. - A. Kolev

Manapság a közösségi média által számtalan lehetőség kínálkozik az egyén számára az önmegvalósításra. Ugyan akadnak olyanok, akiknek a munkássága elég erőteljesen megkérdőjelezhető. De ez sajnos minden dolog esetében így szokott lenni.Persze a különböző közösségi felületek eltérő adottságai más-más megközelítési módot követelnek. Habár a legcélszerűbb megoldás, hogyha minél több felületen jelen vagyunk és azokat egymással összehangoltan kezeljük.Viszont ez nagyban függ az általunk választott témától is és a műfajtól, amiben érvényesülni szeretnénk.

A művészek között manapság már elég bevett szokás, sőt szinte létszükséglet, hogy valamilyen módon jelen legyenek a közösségi média különböző felületein. Így született meg az authortube ötlete is.

Maga az authortube kifejezést magyarra talán még úgy lehetne a legjobban lefordítani, hogy írói felület vagy platform. A dolog lényegében véve abból áll, hogy feltörekvőfélben lévő írók egy videóblog formájában bemutatják magukat és a munkásságukat, illetve néhányan még egyéb az írással kapcsolatos videókat is szoktak készíteni. Pl. különböző oktató videókat arról, hogy miként alkossunk hiteles karaktereket.

A dolog nem összekeverendő a Booktube-bal. Amivel olykor ugyan mutat némi átfedést, de a két műfaj teljesen másról szól. Maga az authortube, mint műfaj néhány évvel ezelőtt jelent meg Amerikában, ahol mostanra elég nagy népszerűségre tett szert. Persze az ottani könyvkiadói rendszer és könyves piac teljesen másként működik, mint a hazai. Azonban egy kezdő író számára az alapvető cél mindenhol az, hogy minél nagyobb olvasói/rajongói tábort gyűjtsön maga köré. Már pedig hogyha emberi arcot adunk valaminek és a közönségünket partnerként kezelve bevonjuk a különböző részfolyamatokba, úgy annak sokkal nagyobb lehet az elfogadottsága.

Az egyik ilyen mostanra már befutott írónak számító Jenna Moreci szintén így kezdte a karrierjét.

 

Ugyan nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor is alakult ki az authortube műfaja. Ám mostanra már az authortuberek önálló közösséget alkotnak a youtubereken belül is. Megvannak a maguk jelesebb képviselői és az önálló kihívásaik. Amelyekből az egyik az Authortuber Newbie Tag, vagyis a kezdő authortuber kihívás.

Azonban a közösség tagjai nem csupán a saját szakmai előmenetelüket egyengetik, hanem igyekeznek segíteni azoknak is, akik hozzájuk hasonlóan szeretnének az írással foglalkozni akár amatőr akár professzionális szinten. Nyilván az emberi tényező és az egyéni adottságok szintén közrejátszanak ebben is. Hiszen vannak olyan személyek, akik egyszerűen nem képernyőképesek. Itt most nem csupán a külső megjelenésre kell gondolni, hanem bizonyos személyiségbeli, viselkedési és retorikai tényezőkre. Viszont az is igaz, hogy jelen pillanatban sokkal több a női authortuber, mint a férfi. De ez önmagában még nem jelent semmit.

És hogy mennyire nézettek ezek a tartalmak?

Nos, sajnos az általában véve elmondható, hogy a kulturális jellegű tartalmak sokkal kevésbé nézettebbek, mint mondjuk egy vicces macskás videó. De természetesen a nézettség nagyban függ az előadó személyétől és az aktuális videó témájától is. Ám a legtöbb authortuber elsődleges célja nem is a youtube-on való minél nagyobb nézettség elérése. Hanem az adott könyvének a megjelentetése és reklámozása, illetve egy közel stabil olvasó bázis kiépítése és fenntartása. A többit pedig majd a piac elrendezi

És hogy mi a helyzet máshol?

Sajnos mivel a legtöbb fellelhető authortube csatorna angol nyelven fut, így ezt eléggé nehéz meghatározni. Bár valahol érthető, hogy mindenki a minél szélesebb közönség felé próbál meg nyitni. Plusz így egy esetleges külföldi megjelenést is elő lehet készíteni. Annyi bizonyos, hogy idehaza Magyarországon, illetve egész Kelet-Európában ez a műfaj valamiért még nem annyira elterjedt. Ami figyelembe véve a jelenlegi magyar könyvpiaci viszonyokat eléggé meglepő. Hiszen a youtube egy eléggé költséghatékony reklámozási felületnek számít. Ráadásul aránylag egész sok embert meg lehet vele szólítani. És adott esetben még akár plusz bevételt is eredményezhet.

Persze lehet mondani, hogy a Facebook, az Instagram és a számtalan blogolós meg fórumozós oldal, amelyek bizonyos fokig valóban hasznosak. Viszont megvannak a maguk korlátai. Már ha csak abból indulunk ki, hogy az emberek többsége, ideértve a magyarokat is, jobban szeretik az audiovizuális tartalmakat, mint az írottakat.

Jelen pillanatban azonban csupán a saját, a blogommal azonos nevű csatornám képviseli idehaza ezt a műfajt.

Illetve egy Romániában élő magyar származású lánynak van egy ilyen témájú youtube csatornája, viszont ő is inkább, feltételezhetően a fentebb említett okokból kifolyólag, angol nyelven készíti a tartalmait.

Pedig hatalmas lehetőségek rejlenének ebben a műfajban, ami jóval többről szól, mint egy egyszerű könyvbemutatós videó a youtubeon, amiből szintén megtalálható fent egy pár.

Nyilván lennének olyanok, akik bizonyos okokból ezen a felületen kevésbé tudnának érvényesülni, mint mások. Ám csak is a saját lehetőségeinket csökkentjük azzal, hogy ha teljesen elzárkózunk előle. Nem mellesleg hátha ezzel a módszerrel végre sikerülne egy kicsit megreformálni a jelenleg fennálló könyvpiaci rendszert.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolevstories.blog.hu/api/trackback/id/tr1015027540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása